13
nov.
09

VIC I EL GUARÀ CATALÀ

GARAÑONES EJERCITOOsona va tenir una gran importància en la millora i el reconeixement internacional de l’ase català. Per als no iniciats diguem que la raça catalana, junt amb la Zamorana-lleonesa, l’Andalusa i la del Poitou del país veí son les races asinines que més influencia han tingut a nivell mundial i que van viure la seva edat daurada durant els primers anys del passat segle XX.

Comencem per dir que entre els anys 1880 i el 1891 s’exportaven una cinquantena de sementals cada any a Itàlia, Franca, Anglaterra, Argentina, Mèxic i especialment a Estats Units i que al 1891, el ciutadà americà Emerson “rebentà” el mercat adquirint-ne 280 exemplars. La febre americana pels rucs ibèrics va sorgir després de que el rey espanyol Carles III al 1784 regalés 2 mascles i 2 burres al president dels EEUU George Washington. Un d’aquests exemplars va morir en la travessa, però l’altre mascle, rebatejat amb el nom de “Royal Gift” va donar uns excepcionals resultats en el creuament amb les eugues del país. No he sabut trobar la prova que determina amb exactitud la raça d’aquest animal però hi ha molts números de que fos un ruc català. De els del partit demòcrata tenen com a mascota un exemplar de burro semblant al nostre guarà.BURRO DEMOCRATA

La pretensió d’aquest blog no es altre que la d’agrupar petits tastets que puguin servir de punt d’inici per tal de buscar més informació a qui estigui interessat. Per tant i per no convertir aquests apunts en un article, només acabar dient que el 1914 per iniciativa de la Cambra Agrícola Ausetana es creà un organisme per a preservar i promocionar la raça i es fundà el primer Stud-book del garanyó català. Pensem que donat el ressó i fama d’aquest animals a més d’un li havien venut gat per llebre, o sigui que es venien burros que no tenien de català més que el fet d’haver nascut a Catalunya i en algun cas ni això, per tant aquesta associació donava carta de legitimitat als exemplars inscrits. Com a curiositat dir que aquesta 1ª junta estava formada pel veterinari vigatà Miquel Vilarrasa Alemany, que l’any 1910 ja havia confeccionat una memòria sobre el guarà català que va resultar guanyadora entre els treballs presentats al concurs ramader, Domenech Domingo, Francesc Roca, Manel Anglada, alcalde deVic, i el cònsul dels Estats Units, Etibert Boohm.

Fotos antigues

0 Responses to “VIC I EL GUARÀ CATALÀ”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


<span>%d</span> bloggers like this: