08
nov.
09

Per què els anglesos condueixen per l’esquerra?

Detall ma fustaSuposo que molts ja ho sabeu però pels qui no ho sapiguen procuraré explicar-ho de la millor manera que sàpiga.
Començaré per dir que entre un 8 i un 13% de la població es dretana per tant, en els carruatges el seient del conductor es va convenir a situar-lo al cantó dret de la marxa. D’aquesta manera el cotxer pot accedir i fer anar la fusta amb la ma destra, sense molestar a l’acompanyant i portar les regnes amb l’esquerra. Altrament, muntant a cavall, les regnes sempre s’han portar també amb la ma esquerra per allò d’utilitzar l’espasa amb la dreta; però això ho deixem per un altre dia.
Tornant al tema que ens ocupa, un cop tenim situat al cotxer només faltava determinar la banda per la que caldria circular. Si el cotxer, situat al cantó dret del carruatge circulés a la banda dreta del seu sentit de la marxa podria molestar als vianants amb la fusta, especialment llarga en el carruatges de 4 cavalls o topar amb les faroles i altres elements situats a les voreres. Per aquest motiu es va fer circular els carruatges al cantó esquerra del sentit de la marxa. D’aquesta manera al utilitzar la fusta només poden topar amb algun altre carruatge que vingués en sentit contrari. Per altre banda aquesta disposició circulatòria afavoria la rapidesa en que els lacais obrien la porta dels passatgers dels cotxes de luxe ja que els hi quedava al seu cantó, pensem que antigament no tots els carrers estaven empedrats i per tant els passatgers acostumaven a baixar pel cantó on hi havia vorera.

Detall fusta cantó dret

Les fustes pels cotxes de 4 cavalls son molt més llargues i al accionar-les podíen molestar als vianants de les voreres

Anys després, amb l’aparició del cotxe motoritzat no tenia sentit mantenir aquesta disposició i a fi i efecte de facilitar la manipulació de la instrumentació de l’automòbil, el canvi de marxes, la radio, etc… es va canviar el seient del conductor a l’esquerra i el sentit de la marxa a la dreta. Només Anglaterra i altres països de la seva influència, per tradició, han mantingut l’antiga costum de conduir per l’esquerra.


0 Responses to “Per què els anglesos condueixen per l’esquerra?”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: