19
ag.
09

La por a l’aigua

CIMG4254En la línea de poder tenir un cavall que no doni problemes en el dia a dia, també haurem de treure-li la por atàvica que acostumen a tenir de l’aigua. El cavall, animal desconfiat per naturalesa, es normal que tingui por a passar per l’aigua, entre altres coses perquè no en coneix la profunditat. Per tant se li haurà de demostrar que no passa res i que per tant no hi ha perill en fer-ho. Qualsevol cosa nova que vulguem ensenyar al cavall serà millor fer-ho en un lloc conegut per ell, en el que es trobi segur, i en la mesura del possible fer-ho a poc a poc. En el cas que ens ocupa una pluja que hagi deixat bassals a la pista d’entrenament o al terra del camí de les quadres son situacions que cal aprofitar. La forma del picador circular, si te bassals ens ajudarà a que de seguida el cavall perdi la por a trepitjar-los. Si el cavall presenta resistències, serà millor conduir al cavall des del terra fent-li fer cercles i ajudant-nos amb una fusta de donar corda i si encara no ens en sortim, un ajudant ens acabarà de resoldre la situació. Quant el cavall va a passar per l’aigua fixem-nos que abaixa el cap i estira el coll. Aquest moviment haurem de deixar-li fer quant anem muntats.

Al sortir a l’exterior haurem de començar a aprofitar els bassals que es facin després d’un dia de pluja abans de voler fer-lo passar per un rierol. En definitiva, com qualsevol altre aprenentatge només cal tenir present les receptes de progressivitat, insistència i paciència.

En els animals més temorosos la presencia d’un cavall experimentat i tranquil que vagi davant nostre, ens ajudarà. El que el rierol que haguem de travessar estigui en el camí de tornada a la quadra també ens anirà a favor. I el que aquest rierol sigui del tipus estacional, o sigui que no porti aigua sempre i que sigui un lloc conegut per on el cavall hagi creuat altres vegades sense aigua, també ens ajudarà a que ho faci amb més facilitat, quant baixi amb aigua a l’època de les pluges. Recordem que haurem de deixar les regnes fluixes i únicament persuadir al cavall amb les cames, el seient i la fust. Hem d’estar atents a que el cavall pugui saltar el pas d’aigua i no travessar-lo caminant.

PICT0009Per altre part un cavall que sabedor que no hi ha un perill per la seva integritat, refusi creuar un petit pas d’aigua es un animal indisciplinat que aprofita la situació per posar-nos a prova i en aquest sentit un cop de fusta aplicat en el moment just, pot tenir l’efecte persuasiu que torni a posar les coses al seu lloc. Dic un cop de fusta, no una palissa que l’únic que pot provocar son tot tipus de defenses i de reaccions adverses com aixecades, etc… que només perjudicaran el que volem aconseguir: tenir un cavall obedient i confiat que no ens porti problemes. Recordem que sempre val més l’astúcia que la violència.

En els casos més extrems serà necessari baixar del cavall i fer que travessi sol, sovint saltarà l’aigua més que passar-la caminant però per aquí es comença. També una corda llarga, posada entre la gropa i els genolls i tensada a ma entre 2 persones pot ajudar-nos a convèncer l’animal més tossut. Per altre banda recordem que així i tot hi ha animals molt difícils que només haurien de ser treballats per mans de professionals ja que provar de convèncer-los de qualsevol cosa pot generar més defenses i perills que altre cosa.


0 Responses to “La por a l’aigua”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: